ברוכים הבאים למעקב המשקעים הארצי

  

בימים עברו בכל לוח מודעות בכל חדר אוכל קיבוצי שכיבד עצמו הייתה תלויה רשימה מצהיבה בכתב יד בלתי קריא ובה נתוני מדידת הגשם החודשי / שנתי / רב-שנתי.
עם השנים ירד מוסד חדר האוכל מגדולתו וכך גם הנייר.
כתוצאה מכך נתוני המשקעים הפכו בלתי נגישים לחלקים ניכרים מאוכלוסיית המקום.
במקביל התפתחה תופעה של עזיבת הבית החם בקיבוץ לטובת מנעמי העיר הגדולה ולעיתים אפילו לארצות הניכר (תופעה זו מתוארת היטב בשיר בלדה לעוזב קיבוץ), אך הכמיהה לנתוני המשקעים בחור בו נולדת לא שככה.
הבעיה נותרה ללא פתרון מספר שנים עד למפגש מקרי תחת ברז הבירה בפאב המקומי בקיבוץ כברי (עוד תופעה קיבוצית מעניינת).
חברו כאן נוסטלגיה, צמא (לגשם ולבירה) ורצון להנגיש את נתוני המדידות לכלל.
מדובר במיזם ראשוני בשלבי הרצה.
במידה והנך מעוניינ/ת בהוספת נתוני הגשם של המקום בו נולדת / כל מקום אחר אנא צרי / צור איתנו קשר במייל הבא, ניתן ומומלץ לצרף קובץ עם נתוני המדידות הרב שנתיים.
הארות ותוספות לגבי דרכים נוספות להצגת הנתונים יתקבלו בברכה במייל הנ"ל.

מה זה גשם?

  

גשם הוא משקע נוזלי שקוף הנופל מהשמים כטיפות מים זעירות. גשם נוצר מהתלכדות טיפות מזעריות אשר נמצאות בעננים לטיפה אחת גדולה יותר, הכבדה מספיק כדי ליפול ארצה (ראו כבידה). לא כל טיפת גשם מסיימת את מסעה בקרקע - לפעמים היא מתאדה טרם הגעתה לקרקע. תופעה זו נקראת וירגה.

הגשם משחק תפקיד חשוב במחזור המים, שבו לחות מתאדה מן האוקיינוסים ומן הימים, מתעבה ויוצרת עננים, נופלת חזרה לכדור הארץ כמשקעים, ולבסוף חוזרת לאוקיינוסים ולימים דרך נהרות ונחלים, ומתחילה את המחזור מחדש. הסיבה לירידת גשם בחורף בישראל מקורה במערכת מזג אוויר שנקראת אפיק רום. זו מסתובבת מעל הים התיכון במהלך החורף ויוצרת את השקעים החורפיים. בקיץ היא אינה נמצאת מעל הים התיכון כי הרמה הסובטרופית שולטת וחוסמת את חדירתה. למרות זאת, לעתים מגיעים לישראל אפיקים חלשים גם בקיץ אשר גורמים למזג אוויר קריר יחסית ולטפטוף קל, לכל היותר. לגשם ריח אופייני הנוצר על ידי חומר בשם פטריכור, המופרש מצמחים בתקופות יובש ומתפזר לאוויר על ידי טיפות הגשם.
(מתוך ויקיפדיה)

הגשם בישראל

  

בישראל יורד מעט גשם, יחסית. כדי להגדיל את כמות המשקעים נוקטת מדינת ישראל בטכניקה של זריעת עננים. באמצעות שימוש בתנורים ובמטוסים מזרימים לאוויר תערובת של יודיד הכסף ואצטון. תערובת זו פועלת בדומה להשפעתה של הוספת מולקולת קרח לענן, פעולה המזרזת את יצירתן של מולקולות נוספות תהליך שמוביל בסופו של דבר לירידת גשם. זריעת עננים יעילה אך ורק באותם עננים שכבר מכילים בתוכם כמות מספקת של טיפות מים. על מנת למנוע זריעת עננים יבשים, נדרשת בדיקתם המוקדמת, בדיקה שנעשית לרוב באמצעות ניתוח משוב המכ"ם מהענן.
ישראל מאופיינת בעצירת גשמים במהלך עונה יבשה - עונת הקיץ. לכן ניתנו בעברית שמות מיוחדים לגשם הראשון (יורה) ולגשם האחרון (מלקוש).
(מתוך ויקיפדיה)